Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Sandanski

Část města Sandanski

Město Sandanski se nachází v jihozápadní části Bulharska, asi 160 km od hlavního města Sofie. Žije zde asi 40 tisíc obyvatel a do roku 1949 se obec jmenovala Sveti Vrach. Město je známé jako oblíbené místo klimatické terapie a zdravotního zotavování. Bez nějakého přehánění se dá celková atmosféra ve městě popsat jako jedinečná.

Přestože leží na úpatí pohoří Pirin, teploty zde jsou v průběhu celého roku poněkud vyšší (průměrná roční teplota asi 14,7°C), než ve zbytku celé země. Zima je mírná a krátká, podzim dlouhý a teplý, relativní vlhkost vzduchu je nízká a celková doba trvání slunečního svitu je asi 2500 hodin za rok. Místo má nejnižší roční srážky v Bulharsku (127 litrů na metr čtvereční) a téměř žádné mlhavé dny. Vzduch je průzračně čistý a bez jakéhokoliv znečištění.

Kromě přírodních krás a pozoruhodně zdravého klimatu, objevíte ve městě Sandanski také mnoho minerálních pramenů. Je zde asi 80 pramenů, které mají teplotu 42-81°С, a umožňují tak koupání venku po celý rok. Minerální voda má téměř konstantní chemické složení. Voda je čirá, bezbarvá, bez zápachu a s příjemnou chutí. Tato jedinečná kombinace zdravého vzduchu a léčivé minerální vody činí ze Sandanski ideální místo pro rekreaci, klimaterapie a rehabilitace.

Pohoří Pirin
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku