Jste zde

Domů » Pláže

Šabla, 2. část

Bulharská Šabla s majákem
Autor: klawzraven

Maják

Místní maják na mysu Šabla je nejvyšší, nejstarší a nejvýchodněji položený na bulharském pobřeží Černého moře. Má typické bílo-červené pruhy a jeho výška je 28,23 m (podle jiných zdrojů 23 m). Leží uprostřed ruin byzantské pevnosti ze 4. století.

První maják byl postaven na stejném místě v období 1756-1786, přestavěn byl během Krymské války (1853-1856), a tak získal dnešní podobu. Maják byl postaven pouze z kamenů spojených maltou bez dalších nosných konstrukcí, stěny jsou místy až 1,20 m tlusté.

Maják má za úkol varovat před mělčinami mezi mysem a jižně položenou vesnicí Tjulenovo. Je vidět z moře už ze vzdálenosti 30 km (17 námořních mil). Vzdálenost majáku od pobřeží Černého moře byla ještě v roce 1948 29 metrů, ale kvůli erozi pobřeží v roce 1996 se snížila na 13 metrů.

Dříve také maják "ukazoval" námořníkům, že se nacházejí přibližně v polovině cesty mezi Bosporem a deltou Dunaje.

Pláže

Nádherné bílé písečné pláže na pobřeží byly za komunistického režimu oblíbenou prázdninovou destinací. Nyní jsou však především kvůli nedostatku turistické infrastruktury a stoupajícím nárokům lidí navštěvovány především individuálními turisty.

Pláž v blízkosti majáku je označována jako centrální pláž Šably, ale leží asi 8 km východně od centra obce. Dostanete se k ní pravidelnou místní kyvadlovou dopravou po spojovací silnici, která byla vybudována z prostředků EU.

Na hlavní pláži je velké parkoviště, mnoho starých bungalovů k ubytování hostů a také velká restaurace. V blízkosti najdete kemp "Drušaba", který je starý více než 20 let. Po úbytku turistů ze zemí Východního bloku je navštěvován hlavně Bulhary.

V širším okolí pláže můžete zahlédnout více než 50 lodí a ponorek, které byly potopeny během druhé světové války, jejichž pozůstatky jsou ještě dnes stále částečně viditelné. Jižně od centrální pláže stojí pomníček připomínající padlé sovětské piloty za druhé světové války.

Ze spojovací silnice můžete odbočit severovýchodním směrem na silnici k severní pláži, která je také 8 km vzdálená od Šably a je rovněž písečná a široká. Na jejím severním konci se nacházejí pozůstatky malého bunkru o ploše asi 15 m², se čtyřmi střílnami a 1 metr silnou betonovou zdí.

Okolí

Od majáku a centrální pláže vede pobřežní cesta na jih, po které se po 5 km dostanete k obci Tjulenovo přímo u moře, a po dalších 5 km k vesničce Kamen Brjag. Mezi majákem a těmito obcemi je pobřeží Černého moře převážně skalnaté, místy až s 10 vysokými útesy.

Po dalších 2 km směrem na jih, přímo na pobřeží, najdete přírodní a historickou rezervaci (archeologické naleziště) Jailata se 4000 let starými thráckými hrobkami, oltářem na obětování zvířat a kamennými domy. U vchodu do archeologického naleziště byl také objeven oltář Thráckého slunce.

Dále na sever leží pozůstatky tvrze z počátku byzantského období (5. století). Pobřežní silnice se u obce Kamen Brjag stáčí směrem do vnitrozemí a přes obec Balgarevo vede dále do městečka Kavarna. Jižně od této pobřežní silnice najdete letovisko Rusalka, místo Bolata a mys Kaliakra.

Místo

Maják Šabla 43° 32' 22.074" N, 28° 36' 28.3896" E
Location

Bulharsko na Facebooku