Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Šabla, 1. část

Bulharské městečko Šabla

Prázdninové městečko Šabla s necelými 5 tisíci obyvateli najdete na severovýchodě Bulharska, přibližně 8 km od pobřeží Černého moře. Leží asi 25 km jižně od rumunských hranic, 65 km severně od letoviska Varna a 540 km východně od hlavního města Sofie.

Ve městě jsou pro turisty k dispozici nejen hotely, ale i dostatečné množství ubytování v soukromí. Kromě hotelových restaurací můžete v Šable navštívit i restaurace soukromé, kde se také vaří velice dobře. Ovoce a zeleninu si nejlépe nakoupíte přímo, a zároveň velmi levně u místních pěstitelů.

Autobusové spojení ze Šably funguje do Kavarny a pak do Varny po hlavní silnici podél pobřeží, která pak vede na sever k hranicím s Rumunskem.

Historie

Při archeologických vykopávkách na stejnojmenném mysu Šabla (5 km východně od městečka) byly objeveny ruiny antické římské pevnosti. I když bylo osídlení poměrně malé, bylo spolu s dalšími černomořskými přístavy důležitým obchodním centrem.

Osídlení bylo založeno Thráky v 6. nebo 5. století př.n.l. a původně bylo známé pod řeckým označením Karon Limen. V rané fázi Byzantské říše město vzkvétalo, panoval zde čilý obchod a rozvíjela se řemesla. Z této doby pocházela také pevnost, která byla umístěna na silnici z Kavarny (20 km jižním směrem) do Mangalie v dnešním Rumunsku.

Později však město upadlo a stala se z něj jen malá rybářská vesnice. Dnes je známá nejen rybolovem, ale hlavně jako centrum zemědělsky využívaného vnitrozemí. Poblíž města, nedaleko obce Tjulenovo, byly objeveny také zásoby ropy, které se nyní zpracovávají a představují pro část místních obyvatel druh obživy.

Zajímavosti

Asi 3 km od obce se nachází jezero Šabla, kde hnízdí více než 100 000 divokých hus. Jezero je také doslova ideálním místem k rekreaci k rybaření. V blízkosti města se nachází přehrada Eserec a 16 km severovýchodně odtud je kemp u rybářské vesnice Krapec.

Dále na sever se rozšiřují bažiny Durankulakoto Blato, chráněná přírodní rezervace, kde žijí mořští a bahenní ptáci, z nichž mnohé druhy jsou zapsány v Červené knize chráněných bulharských živočichů.

Slavnosti

24. května se tu koná lidová slavnost s tancem, písněmi a s výstavou řemeslných výrobků a každoročně se tady během prvního srpnového týdne slaví "Týden moře". Každý rok se také 2. června setkávají všichni současní i bývalí obyvatelé a jejich rodinní příslušníci.

Místo

Šabla 43° 32' 15.7452" N, 28° 32' 23.7372" E
Location

Bulharsko na Facebooku