Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rusalka

Letovisko Rusalka se nachází na severním pobřeží Černého moře, asi 60 km od města Varna, 15 km východním směrem od městečka Kavarna a 6 km od mysu Kaliakra.

Nejseverněji položená prázdninová vesnička na bulharské "Černomořské riviéře" není dlouho známá, a je to tak jakýsi "tajný tip".

Nádherně položená na kopci přímo nad mořem, s nádherným výhledem, s krásnými zátokami ke koupání v blízkém okolí, je ideálním místem pro romantiky nebo jen pro lidi, kteří si chtějí vyzkoušet něco nového v Bulharsku.

Přímořské letovisko se nachází v malebném dubovém lese, v přírodní rezervaci "Taukliman" (Ptačí zátoka). Přímo u moře se rozkládají známé přírodní chráněné oblasti a historické rezervace Jailata a mys Kaliakra se vzácnými druhy rostlin, s četnými zástupci ptačí říše, panenskou přírodou a archeologickými památkami, starými několik tisíciletí.

Malebné jeskyně a malé chráněné pláže s křišťálově čistou vodou, kde můžete občas spatřit i hrající si delfíní rodinky, vytvářejí unikátní atmosféru. Místní rozeklané útesy jsou ideálním hnízdištěm pro mnoho druhů ptáků.

Místo Rusalka vzniklo až v roce 1968, zpočátku bylo navštěvováno zejména francouzskými turisty, ovšem v současné době sem zajíždějí i návštěvníci z Belgie, Holandska, Ruska i z Bulharska.

Středisko má celkově k dispozici asi 500 bungalovů s výhledem na moře, které jsou terasovitě uspořádané. Návštěvníkům tu slouží tenisové kurty, půjčovna kol, přístav jachet, letní divadlo nebo wellness centrum s léčivým bahnem. Bary, restaurace, diskotéky a občerstvení zase poskytují zábavu a potěšení z dobrého jídla.

Jednotlivé malé zátoky jsou velmi odlišné a tak tady najdete jak písečnou pláž, tak i skalnaté pobřeží. Podmořský svět je velmi atraktivní zejména pro potápěče, a to hlavně díky nádhernému reliéfu.

Výlety do okolí

Nedaleko Rusalky stojí vesnice Kamen Brjag. Bizarní skalní útvary strmého pobřeží a četné jeskyně propůjčují celé oblasti jedinečné a nezaměnitelné kouzlo. Je to oblíbené místo pro hippies, studenty a turisty, kteří hledají samotu. Asi 1 km jižně od obce leží oblast sesuvů půdy Jailata.

Romantické přístavní město Balčik s nejslavnější botanickou zahradou v Bulharsku se nachází 30 km jižně od Rusalky a do přímořského letoviska Albena je to 40 km. Nejbližší větší městečko Kavarna (15 km) nabízí spoustu příležitostí k nakupování. Do všech okolních měst se snadno dostanete kyvadlovými busy.

Nedaleký a známý mys Kaliakra má až 70 m vysoké a strmé útesy a zasahuje až 2 km daleko do moře. Když zde Turci ve 14. století obléhali pevnost, požadovali 40 mladých a velmi hezkých dívek, aby uchránili pevnost. Ty si ale raději vzaly život a skočily z útesu do moře, než aby se dostaly do tureckých rukou.

Místo

Rusalka 43° 24' 59.6124" N, 28° 30' 57.2184" E
Location

Bulharsko na Facebooku