Jste zde

Domů » Primorsko

Primorsko

Primorsko je mezi turisty oblíbené bulharské městečko s malým přístavem, ležící pouhých 50 kilometrů od města Burgas. Nachází se na malebném poloostrově jižního pobřeží Černého moře, mezi zálivy Stomopolo a Diavolski zaliv (v překladu Čertův záliv). Z obou stran je oblíbené středisko obklopené nádhernými plážemi s jemným pískem, které se táhnou kilometry daleko.

Kromě koupání a opalování se dají na plážích podnikat pěkné procházky. Návštěvníkům jsou zde k dispozici lehátka a slunečníky a široká nabídka nejrůznějších aktivit. Můžete zde vyzkoušet například potápění, kitesurfing, jízdu na vodních skútrech nebo na banánu. Na "suchu" si můžete zahrát třeba plážový volejbal a fotbal, basketbal nebo tenis. Nabízejí se zde také projížďky na koních a je zde i několik půjčoven kol. Večer můžete zajít do některého sportovního baru a zahrát si šipky, biliárd nebo stolní fotbálek.

Nejhezčí dovolená v Primorsku je mezi měsíci květen a říjen. V tomto období se zdejší teploty pohybují mezi 14 a 26 stupni a voda dosahuje teplot okolo 24 stupňů. Moře je zde velmi čisté, páže se mírně svažují do vody a ve vodě nejsou žádné nebezpečné proudy, takže se sem můžete bez obav vydat i se svými dětmi. Přes den většinou vane lehký vítr, takže je pobyt na horkém slunci velmi příjemný. V noci je zde ale celkem chladno, takže se vyplatí vzít si i teplejší oblečení.

Severně od Primorska, u ústí stejnojmenné řeky do moře, se rozkládá chráněná krajinná oblast Ropotamo. Celý park má rozlohu tisíc hektarů a je domovem šakalů, divokých koček a dalších ojedinělých druhů zvířat. Také se zde nachází největší kolonie leknínů v Bulharsku a jedinečně zachovalé pralesy. Mnoho zdejších rostlin je zapsáno v Červené knize ohrožených druhů.

V Primorsku a jeho okolí můžete také navštívit vykopávky, které odhalily důkazy o osídlení této oblasti již ve 14. století př.n.l. Pouhých pět kilometrů od Primorska bylo objeveno posvátné místo Thráků z doby bronzové. Tato jedinečná svatyně je tvořena jedním velkým obětním kamenem s kamennými miskami, trůnem, labyrintem, jedním dolmenem (klanný stůl) a dalšími výtvory z kamenů. Tento po staletí zapomenutý chrám je dostupný pěšky nebo na kole.

V okolí Primorska se nacházejí malé vesničky a husté lesy pohoří Strandja. Mnoho legend a lidových písní vypráví o zvycích a tradicích místních obyvatel. Velmi zajímavý je například tanec u ohně. Věřící, kterým se říká nestinari, se uvedou do tranzu a přitom tančí bosí na žhavém uhlí. Dnes někdy tento tanec předvádějí i jako turistickou atrakci.

Chráněná krajinná oblast Ropotamo
Autor: Arcadiuš
Geografie: 

Místo

Přístav v Primorsku 42° 15' 50.5404" N, 27° 45' 31.2948" E
Location

Bulharsko na Facebooku