Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Podnebí, 2. část

Bulharské Černé moře a krásně modrá obloha

Toto klima je ovlivněno z velké části zejména mnoha pohořími, které Bulharsko má, Balkán tady působí jako klimatická bariéra. V zimě studený vzduch jen stěží překoná vysoké balkánské hory a jednotlivé studené vlny zůstanou prakticky na místě.

V létě zase bývá velmi horko a sucho. Tento ráz počasí je zapříčiněn tím, že se teplé, a proto lehčí vzdušné masy z oblasti Středozemního moře přesunou od jihu na Balkán.

2. Jih

Jižní oblasti Bulharska, tedy region, kde leží města jako Blagoevgrad, Stara Zagora anebo Plovdiv, jsou typické přechodným kontinentálním klimatem. V létě tady obvykle bývá až třeba celé 3 měsíce sucho a zimy jsou poměrně mírné.

3. Hraniční oblasti s Řeckem a s Tureckem

V blízkosti hranic s Řeckem a s Tureckem převládají poněkud plochá území a vládne tady počasí, které se dá označit jako přechod ke středomořskému klimatu. Léta jsou horká, ale zas ne tak suchá, zimy bývají velmi mírné.

Způsobeno to je chráněnou polohou mezi pohořím Rodopy a Balkánem. Studené vzduchové masy od severu v zimě nemohou přejít přes Balkán. Kromě toho vše vyrovnává ještě Černé moře.

4. Černé moře

Až 50 km široký pobřežní pás je ovlivňován výhradně klimatickými vlivy Černého moře. Léto je tu často mírnější a srážky malé, a to hlavně v zimě. Jaro pak bývá v této oblasti docela krátké, podzim naopak poměrně dlouhý a mírný.

5. Horské regiony

Horské klima je omezeno pouze na ty nejvyšší části bulharských pohoří, zejména na oblasti Rila a Pirin. Tady panuje vysokohorské klima s nízkými teplotami a dlouho se tu drží sněhová pokrývka. V nadmořských výškách 1.900 až 2.000 metrů vládne již vysloveně alpské klima.

Bulharsko tedy vykazuje opravdu velice různorodý obraz, pokud se týká klimatu, které se zde vyskytuje. Průměrná teplota v severním Bulharsku je 11,5°C, v jižním Bulharsku pak 15°C. Průměrné srážky se pohybují mezi 400 - 900 mm za rok v rovinách a 800 – 1.200 mm za rok v horských oblastech.

Místo

Blagoevgrad 42° 1' 14.2788" N, 23° 5' 40.5492" E
Location

Bulharsko na Facebooku