Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pevnosti a monumenty, 4. část

Nejpozoruhodnější stavbou pevnosti Carevec byl bezesporu královský palác a komplex patriarchů. Jako obrana paláce sloužily masivní kamenné zdi a střílny. Uvnitř se nacházely obytné místnosti pro krále, trůnní sál, kostel a vnitřní hospodářský dvůr. Reprezentativní budovy byly bohatě zdobené sochařskou výzdobou, mramorem, nástěnnými malbami a mozaikami.

Komplex patriarchů se nacházel nad náhorní plošinou kopce. Celé stavbě jinak dominuje svou výraznou siluetou kostel. Kopec Trapezica byl druhou nejdůležitější částí Starého města. Byl obklopen hradbami se střílnami a s vertikálními opevňovacími částmi na svahu ve směru k řece Jantře. Hlavní vchod byl na jihu a do města Carevec se chodilo po mostě přes řeku.

Ve městě bylo díky vykopávkám objeveno mnoho kostelů a veřejných budov. Obývaný kopec Sveta Gora jižně od Carevce se později vyvinul v kulturní a náboženské centrum.

Dnes se tu v létě po setmění otevírá všem návštěvníkům opravdu impozantní podívaná spojená s hrou světel a hudby a romanticky osvětlené hradby uměleckým způsobem dokreslují vskutku jedinečnou bulharskou historii.

Madara

Madara je symbolem bulharského národního ducha a jeho hlubokých národních kořenů s duchovní kontinuitou celých generací Bulharů v průběhu staletí. Svět uznává význam tohoto historického místa, jež bylo plným právem zapsáno i na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Mnoho archeologů věří, že Madara byla kolébkou prastaré civilizace, o čemž svědčí četné nálezy. Přirozená ochrana okolními skalními útvary, obyvatelné jeskyně, rozmanitá a velice bohatá tamní vegetace a čistá voda - to vše přitahovalo dávné obyvatele, aby se v této lokalitě usadili již v pradávných dobách.

Již někdy kolem roku 4000 př.n.l. se tady objevují první stopy po lidském osídlení. Cenné historické nálezy z mladší doby kamenné (neolitu) a z doby měděné byly objeveny ve zdejších jeskyních. V severní části jedné tamější jeskyně byla objevena thrácká svatyně se třemi nymfami.

Ve skalní stěně je k vidění slavný "Madarský jezdec", obraz prastarého thráckého rytířství. V římských dobách zde býval také rozsáhlý venkovský statek a později byla velká jeskyně obehnána zdí.

Nejvýznamnějšími památkami Madary je místní duchovní centrum, pohanská svatyně, křesťanská bazilika, středověký mnišský klášter, který sloužil jako místo ochrany kleriků, kteří byli v opozici ke stávajícímu feudálnímu systému.

Mniši zde žili v době existence druhého bulharského státu a budovali si své cely, kostely i hroby ve skále. Madara je vskutku unikátním muzeem, jež skýtá návštěvníkovi možnost proniknout tisíci let bulharské historie.

Geografie: 

Místo

Madara 43° 16' 39.2016" N, 27° 7' 7.3992" E
Location

Bulharsko na Facebooku