Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pevnosti a monumenty, 2. část

Pozůstatky středověkého města Červen

Na konci 1. století byla tato thrácká pevnost dobyta Římany. Ti pak pevnost obklopili ještě dalšími hradbami se třemi obrannými věžemi, a sice na jihu a na západě. Byla tu postavena nová osada s obytnými a veřejnými budovami. Při archeologických nálezech byly objeveny zdi více než 40 budov a kostel ze 6. století, stejně jako pozůstatky 141 budov z doby císaře Justiniána.

Od 7. století byla pevnost již částí bulharského státu. Jedna nová část hradeb z otesaných vápencových bloků byla obložena červenou dlažbou a postavena na základech vnější zdi. Tak byla ještě o 1 m vyšší než staré hradby. Na východní zdi se objevují pradávné znaky, podobné těm v Plisce a v Preslavu. Pozůstatky baziliky se datují někam k samému počátku středověku. Pozůstatky čtyř kostelů z pozdního středověku již byly objeveny - bazilika a tři kostely, z nichž jeden je zdoben nástěnnými malbami.

Pevnost Šumenska je také někdy nazývaná Mundraga (nebo Simeoni) a hrála důležitou roli ve vojenském a diplomatickém životě prvního bulharského státu a během pozdního středověku. Tato pevnost byla jako jedna z vůbec posledních ovládnuta tureckými dobyvateli.

Červen

Městečko Červen leží asi 30 km jižně od Ruse, v minulosti bylo všeobecně považováno za jednu z nejsilnějších pevností středověkého Bulharska. Nalézá se na náhorní plošině jednoho vysokého a skalnatého kopce, řeka Černi Lom obtéká tuto plošinu na třech stranách.

Již jeden z thráckých kmenů obýval toto místo s přirozenou obranou, během 4. století byla osada opevněna a rozšířena, až zde vznikla mocná pevnost, obklopená nedobytnými hradbami. Ty byly ještě navýšeny, takže byly vysoké až 5 metrů.

Přesný osud Červenu v dobách stěhování národů je nejasný. Město bylo ale pravděpodobně zničeno a znovu bylo vystavěno jako pevnost někdy v 10. a v 11. století. Nedochovaly se ani žádné písemné záznamy o Červenu z dob druhého bulharského království. Do dnešních časů se dochovaly pouze pozůstatky posledního období.

Město se rozšiřovalo po celém skalnatém kopci a sestávalo ze dvou částí – z citadely na té nejnepřístupnější části kopce a z vlastního města. Bylo obklopeno 12 m vysokými a 3 m silnými kamennými zdmi s věžemi a baštami. Za vlády krále Ivana Asena II. (1218 - 1241) bylo město důležitým politickým, hospodářským a kulturním centrem a současně i mocnou pevností bulharského státu.

Z této velmi významné epochy se však do našich časů dochovala jenom čtvercová věž, postavená na byzantských základech. Největší stavbou v citadele byl palác o délce 60 m a šířce 30 m, postavený v 13. století. Červen byl i sídlem metropolity, což bylo důvodem, proč zde bylo objeveno tolik kostelů. Bylo tu nalezeno 6 kostelů vybudovaných ve stylu architektury školy Tyrnovo. Na konci 14. století bylo město dobyto Turky.

Čtvercová věž v pozůstatcích města Červen
Geografie: 

Místo

Pevnost Červen 43° 37' 19.1568" N, 26° 1' 30.846" E
Location

Bulharsko na Facebooku