Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pevnosti a monumenty, 1. část

Bulharská pevnost Asenova
Autor: Jasha

Bulharsko je plné historických pokladů a hned 9 z nich je i na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Za posledních 3000 let se na území dnešního Bulharska nacházelo několik států a žilo tu několik národů, které tu po sobě až do dnešních časů zanechaly své stopy, včetně nejrůznějších pevností a tvrzí.

Byli to zejména Římané a Thrákové, jejichž stavby jsou zde k vidění až do současnosti. Například pevnost Šumenska v severovýchodní části dnešního Bulharska byla postavena již někdy ve 4. století př.n.l. některým z thráckých kmenů a nakonec ji dobyli v 1. století n.l. Římané. Proto se tu objevují hojně stopy z různých epoch bulharské historie.

S podobným časovým rozsahem se vyznačuje i rezervace Madara, kde taktéž narazíte na velkou část dějin země Bulharsko. V pradávných časech tam stávala jakási pohanská svatyně a Římané si zde o něco později postavili trojlodní kostel a na skalní plošině i pevnost. Pak tu mělo být údajně i letní sídlo bulharských chánů, to bylo někdy v 7. a v 8. století. Byl zde nalezen i monumentální skalní reliéf "Jezdec z Madary", též zapsaný na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Svědkem vrcholného středověku je pevnost Baba Vida na břehu Dunaje, ale také zdejší pozůstatky římského hradu. Zejména po politických změnách v 90. letech minulého století se velmi zvýšil všeobecný zájem o dědictví dřívějších dob. Staré pevnosti a památky jsou v Bulharsku považovány za evropské dědictví, které má být objeveno a i pečlivě chráněno. Mnohé z pevností a tvrzí lze navštívit dodnes.

Asenova

Pevnost Asenova byla vybudována asi 2,5 km jižně od města Asenovgrad na skalnatém kopci nad řekou Asenica. Pevnost zaujímá významnou strategickou polohu v samém srdci pohoří Rodopy, kde stojí i slavný klášter Bačkovo. Pevnost byla pojmenována po objevu nápisu na kameni z doby cara Ivana Asena II. Tento nápis uvádí, že stavební práce byly provedeny na příkaz krále.

Pevnost se rozkládá na ploše 1,5 ha. Byly zde vykopány pozůstatky mohutných hradeb a věže, kanalizace a malého kostelíka. Nejvýznamnější stavbou tohoto malého středověkého městečka je středověký kostel Svaté Panny Marie Petričky.

Mezek

Oblast kolem vesnice Mezek, místa vzdáleného asi 6 km od města Svilengrad, bylo v dobách minulých místem značného strategického významu na cestě do Konstantinopole a do údolí řeky Ardy. Z tohoto důvodu zde Thrákové a později i Byzantinci a Bulhaři vybudovali své pevnosti.

Středověká tvrz z 11. a 12. století tady byla postavena na jednom kopci, má čtyřúhelníkový tvar a plochu 0,7 ha. Hradby tvrze kopírovaly terén a měly okrouhlé věže. Ve věžích i v hradbách byly střílny, které se částečně dochovaly až dodnes.

Šumenska

Pevnost Šumenska byla postavena na kopcích západním směrem od dnešního města Šumen. Má trojúhelníkový tvar a plochu 2,7 ha. První opevněné sídliště se datuje do 4. století př.n.l., v té době tady žil jeden z thráckých kmenů.

Geografie: 

Místo

Pevnost Asenova 41° 59' 12.0012" N, 24° 52' 23.9988" E
Location

Bulharsko na Facebooku