Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Pár receptů, 2. část

Bulharská sladká baklava

Příprava: Maso osolíme a dáme na 1 až 2 hodiny do chladu. Mezitím nakrájíme na malé kousky cibuli. Maso pak důkladně zamícháme s kmínem a s pepřem, přidáme jemně nakrájenou cibuli a trochu vody.

Pak maso necháme další 2 hodiny uležet a poté vytvarujeme masovou směs do pravoúhlých podlouhlých placiček a smažíme. Smažené karbanátky "kebabčeta" podáváme se zeleninou dle vlastního uvážení.

Kavyrma (Kevarma)

Přísady: 800 g vepřového masa, 500 g telecích jater, 5 pálivých papriček, 4 - 5 cibulí, 1 - 2 rajčata, šálek hub, 1/3 šálku bílého vína, saturejka, paprika, pepř, petrželka, půl šálku vepřového sádla nebo slunečnicového oleje, sůl.

Příprava: Uvaříme játra, nakrájíme je na malé kostičky a osmažíme v oleji s trochou vody. Poté osmažíme cibuli, až zesklovatí, přidáme játra, houby, pepř, rajčata, paprika, saturejku, víno, sůl a trochu teplé vody. Vše dobře promícháme a naplníme tím hrnec. Pak již jen pečeme v troubě při vysoké teplotě. Po upečení ozdobíme pokrm jemně nasekanou čerstvou petrželkou.

Džuveč

Přísady: 500 g libového masa (vepřové, jehněčí nebo telecí maso), 500 g brambor, oloupaných a na kostičky nakrájených, 500 g lusků okry, 250 g zelených fazolek, 1 - 2 cibule, 2 - 3 oloupaná rajčata, 2 - 3 nasekané mrkve, paprika sladká, bílý pepř, sůl, slunečnicový olej, 3 - 4 lžíce petržele.

Příprava: Maso nakrájíme na osm až deset nepříliš malých kousků a osmažíme ve slunečnicovém oleji. Pak přimícháme nasekanou cibuli, fazole, mrkev, brambory, rajčata a okru a vše osolíme podle chuti.

Předehřejeme troubu na 180 až 200° C. Pak dáme maso s omáčkou a zeleninovou směsí do žáruvzdorné nádoby (jako je například Římský hrnec). Vše se pak zalije vodou a ochutí paprikou. Pak se vše peče za občasného míchání (případně se ještě přidá koření) 2 - 3 hodiny. Před podáváním můžeme ještě přidat předem na jemno nakrájenou petržel a důkladně promícháme.

Baklava

Přísady: 450 g listového těsta, 250 g rozpuštěného másla, 250 g máku (k pečení), 100 g strouhanky, 100 g cukru, 100 g plátků mandlí, 1 lžička skořice, špetka mletého hřebíčku.

Pro přípravu sirupu: 250 ml vody, 300 g cukru, 100 g medu, 3 hřebíčky, 1 tyčinka skořice.

Příprava: Rozválíme listové těsto a rozprostřeme na pečící plech (cca 30 x 20 cm) natřený máslem. Nyní můžeme srolovat asi čtvrtinu těsta na pečícím plechu. To bude sloužit jako dno baklavy. Smícháme mandle, strouhanku, mák, cukr, hřebíček a skořici.

Bulharsko na Facebooku