Jste zde

Domů » Nesebar

Nesebar a památky, 1. část

Nesebar v Bulharsku a staré město
Autor: Vicburton

Nesebar je město v Bulharsku na jižním pobřeží Černého moře. Leží v blízkosti letoviska Burgas na severní straně stejnojmenného zálivu, na malém skalnatém poloostrově.

Město vzniklo z původního thráckého osídlení a bylo vytvořeno Řeky na přelomu 6. a 5. století před naším letopočtem. Staré město je jakýmsi "open-air muzeem" a komplexním památníkem městského umění.

Se svými významnými budovami a jedinečnou polohou bylo zapsáno v roce 1983 na Seznam kulturního dědictví UNESCO a jedním ze 100 národních turistických míst v Bulharsku.

Díky své historii a blízkým plážím je Nesebar mezinárodně známý a přitahuje návštěvníky z celého světa. Společně se Slunečným pobřežím, Ravdou a Svatým Vlasem tvoří největší turistickou aglomeraci Bulharska.

Dnes je nové a staré město‭ ‬od sebe oddělené úzkou mořskou šíjí a staré město se rozkládá na malém poloostrově.‭ Více o historii a‭ ‬vývoji osídlení se mohou‭ ‬zájemci dozvědět v archeologickém muzeu,‭ ‬které stojí hned na začátku poloostrova.‭ ‬Jsou v něm vystaveny nálezy,‭ ‬které byly objeveny‭ ‬při archeologických vykopávkách.‭

‬Stopy minulých historických období zde najdete doslova‭ ‬všude.‭ ‬V oblasti starého města je k vidění‭ ‬pevnostní zeď,‭ ‬která byla‭ ‬roku‭ ‬1964‭ ‬vyhlášena kulturní památkou národního významu.‭ ‬Zachovalo se tu i‭ ‬velké množství kostelů,‭ ‬z nichž dva‭ ‬-‭ ‬Sveti Spas a Sveti Stefan‭ ‬-‭ ‬byly‭ ‬vyhlášeny za‭ ‬muzeální objekty.‭

Velká část domů ve starém‭ ‬městě pochází z doby‭ ‬bulharského národního‭ ‬obrození‭ (‬18.‭ ‬a‭ ‬19.‭ ‬století‭)‬.‭ ‬Zajímavá je architektura Moskojaniho domu,‭ ‬ve kterém sídlí‭ ‬expozice‭ ‬národopisného muzea.‭ ‬V tomto‭ ‬muzeu se můžete dozvědět‭ ‬hodně zajímavostí‭ ‬o životním stylu a kultuře místních obyvatel,‭ ‬k vidění je‭ ‬mnoho předmětů z každodenního života a‭ ‬také místní typické kroje.

Na obou stranách jediného přístupu na poloostrov byly odkryty zbytky městských hradeb z 5. století př.n.l.. V pozdně antickém období (5. - 6. století) zde byla vybudována jedna ze dvou pětibokých věží lemovaných bránou. Zeď byla až do 14. století znovu přestavována . Na severním pobřeží starého města stojí pozůstatky starých helénských zdí z 5. - 3. století př.n.l..

Z původních více než 40 kostelů a kaplí ve městě jich "přežilo" jen deset tureckou nadvládu. Z raně byzantského období se dochovaly dva kostely, ale bohužel již jen v podobě ruin. Jedná se o starý Metropolitní kostel a baziliku z druhé poloviny 6. století, která se nachází na špičce poloostrova u moře. V obou případech se jedná o trojlodní baziliku.

Starý Metropolitní kostel je jistě nejpůsobivějším kostelem v celém Nesebaru. Je 25 m dlouhý a 22 m široký. Trojlodní kostel zdobí kolonády a arkády vybudované z kamenných bloků a z cihel, podlahu zase zdobí mozaiky.

Bazilika u moře, bývalý hlavní kostel kláštera Eleusa, byla odkryta v roce 1920. Byla zničena pravděpodobně v pozdním středověku a pak se potopila při zemětřesení do moře. Zvláštní význam pro dějiny architektury mají kostely ze 13. a 14. století, které jsou úzce spojené s pozdně byzantskou architekturou v Konstantinopoli.

Stará část Nesebaru
Autor: Jürgen-PM
Geografie: 

Místo

Klášter Eleusa, Nesebar 42° 39' 39.3912" N, 27° 44' 16.6884" E
Location

Bulharsko na Facebooku