Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Mys Kaliakra

Mys Kaliakra
Autor: sashomasho

Mys Kaliakra je vedle slavného mysu Emine druhým nejznámějším mysem Bulharska na severním pobřeží Černého moře. Najdete ho v historickém regionu Dobrudža, severně od letovisek Balčik a Kavarna.

Již od dávných dob se zde nacházela, podél cesty Via Pontica, pevnost. Během thráckého období se jmenovala Tirisis, pod Římany Akra a za byzantské éry Akres Kastelum. Až ve středověku získala tato strategicky důležitá pevnost název Kaliakra.

Oblast Dobrudža dnes patří z asi 2/3 k Rumunsku a z 1/3 k Bulharsku. Region byl vždy "jablkem sváru" jak mezi obyvateli, tak i mezi velmocemi u Černého moře. A tak byl mys Kaliakra opevněn.

Nejstarší vojenské budovy jsou z thráckého období, datují se údajně až k 4. století př.n.l. V pozdější době převzali region Řekové a o více než 200 let později Římané.

S rozdělením římské říše byl region byzantský. Ve 13. století se následkem čtvrté křížové výpravy nakrátko stal autonomním státem. Potom byl opět obnoven Byzantinci, ale brzy ho napadli Turci, kteří přišli v roce 1791 při námořní bitvě u Kaliakry o celou flotilu.

Od roku 1878 patřil mys k bulharskému státu, v letech 1913 - 1940 k Rumunsku a teprve od konce druhé světové války opět k Bulharsku.

Přibližně 70 metrů vysoké skály jsou hodně rozeklané a vyhloubené, díky své červenozlaté barvě vypadají jako dlouhý a rezavý klín v moři.

Jedna z jeskyní je zařízená jako muzeum, ve kterém jsou k vidění hlavně nálezy z antické pevnosti Tetrasiada. Více dokumentace najdete především v muzeích ve městech Varna, Balčik a Kavarna.

V podzemních jeskyních se usadily kolonie tuleňů. Z výšin mysu můžete zahlédnout také mořské ptáky a mimo útesy často i delfíny. Na severu hraničí mys s lagunou Taukliman (tzv. Ptačí zátoka) a s bažinatou oblastí Bolata, přírodní rezervací s mnoha vzácnými živočišnými a rostlinnými druhy.

K mysu se samozřejmě váže také legenda. Když se roku 323 př.n.l. po smrti Alexandra Velikého zmocnil jeho místodržící Lysimachus celé Thrákie, měla být jeho flotila s ukradeným pokladem potopena u mysu v bouři.

Dnes je mys oblíbeným výletním cílem pro mnoho turistů. Maják z roku 1901 ale není přístupný, stejně jako horní část pevnosti. Vstupné se pohybuje okolo 3 leva (asi 1,50 eur) pro dospělého. Nedaleko od skal byla postavena velká větrná elektrárna.

Místo

Mys Kaliakra 43° 21' 46.9836" N, 28° 27' 59.2704" E
Location

Bulharsko na Facebooku