Jste zde

Domů » Albena

Letovisko Albena

Přímořské letovisko Albena se nachází v Bulharsku, asi 30 km severovýchodně od města Varna a 12 km jihozápadně od Balčiku. Rozkládá se u dlouhé písečné pláže v severní části Varenské zátoky.

Letovisko bylo uměle vytvořeno koncem 60. let minulého století a patří k nejnovějším mezinárodním rekreačním střediskům na pobřeží Černého moře. Architektura místních hotelů připomíná modely slavného německého architekta Waltera Gropiuse a období "bauhausu“.

Hotely mají obvykle terasovitý tvar a po celé léto tak nabízejí svým hostům opravdu dostatek slunce. K přímořskému letovisku přiléhá ještě několik kempů, např. Albena, Exotika a International. Všechny tři jsou pochopitelně vybaveny také náležitou prázdninovou infrastrukturou.

Na lesy bohaté oblasti kolem řeky Batova jsou opravdu okouzlující. Zavítal sem při své cestě do vyhnanství v Tomi (dnešní Küstendša v Rumunsku) i římský básník Ovidius. Strmé pískovcové břehy na severu a vápenec, typické krajinotvorné prvky zdejší oblasti, poskytly i vhodný stavební materiál pro hotely budované v tomto přímořském letovisku.

Tato přírodní barva propůjčila také zcela osobitou krásu místním současným stavbám. Název mořských lázní byl odvozen od hlavní postavy stejnojmenného dramatu Albena bulharského spisovatele Jordana Jovkova. Značí symbol ženské krásy a mravní čistotu bulharské literatury a dramatu.

Byla tu přirozeně vybudována i celá řada příležitostí k provozování těch nejrůznějším rekreačních aktivit, a tak si tady můžete třeba zahrát tenis, vyzkoušet nějaké ty vodní sport (plachtění, surfování, potápění), zajezdit si na koni, zahrát minigolf. Najdete tady velkou spoustu barů a restaurací, dokonce zde funguje i kasino. Pro děti nechybí speciální nabídka mini clubů, dětských bazénů i různých speciálních akcí.

Každý rok v květnu se zde pořádá Autorallye, v srpnu pak folklórní festival písní a tanců z Dobrudže a televizní slavnosti Zlatá anténa. Vášniví hráči karet se sem zase pravidelně sjíždějí v červnu na klání v bridži, pro milovníky volejbalu jsou vyhrazeny měsíce červen a červenec, kdy se tu koná turnaj v plážovém volejbalu. Každoročně se tu koná regata jachet a fotbalový turnaj Vladimira Grašova.

Přímořské letovisko se může pochlubit několika desítkami hotelů různých kategorií. Jako všude v Bulharsku má i většina zdejších hotelů své vlastní restaurace. Jinak v Albeně samozřejmě působí doslova desítky restaurací, kaváren, vináren a barů.

Můžete tady ochutnávat jak tradiční kontinentální, tak i typická bulharská jídla, ale nechybí zde samozřejmě ani znamenité pokrmy indické nebo čínské kuchyně. Mezi nejznámější restaurace se specializovanou nabídkou pokrmů patří Piknik Orechite nebo Arabella, která je umístěna do staré lodi na pláži.

Pravidelnými linkovými autobusy se dostanete do okolních míst Balčik, Varna, Dobrič anebo Zlaté písky. Soukromé firmy také nabízejí k využití pro přepravu osob své minibusy a taxíky. Lodní výlety je možné podniknout z malého přístavu tohoto přímořského letoviska.

V obci Kranevo můžete navštívit ruiny starověkých pevností Kranena a Geranija a ochutnat zdejší minerální prameny. Vysoký břeh mezi Albenou a Kranevem je plný zajímavých a opravdu bizarních skalních formací, které jej činí velice malebným.

Geografie: 

Místo

Albena 43° 22' 8.76" N, 28° 5' 2.6304" E
Location

Bulharsko na Facebooku