Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Koprivštica

Koprivštica

Koprivštica je jedním z nejhezčích městeček v Bulharsku. Leží asi 110 km od hlavního města Sofie, v nadmořské výšce 1060 m, žije zde asi 2 500 obyvatel. Městečko samo je jedinečnou kombinací legendární historie a fascinující krajiny.

Žádné jiné bulharské město není schopno nabídnout takové množství architektonických domů a památek, je jich tady téměř 400. Většina z nich byla zrenovována a svým současným vzhledem se přiblížila původním originálům. Odborníci říkají, že doslova každý dům v Koprivštici je uměleckým dílem.

Bílé kamenné zdi porostlé břečťanem a nádherné květinové zahrady, kamenné mosty přes řeku Topolnica. Přestože je tohle místo staré už stovky let, neztratilo nic ze své originality. I dnes tu můžete vidět koně a muly tahat vozíky ulicemi, jako před několika staletími. Ženy tkají tradiční šaty a deky, jako to dělávali už jejich babičky kdysi dávno před nimi.

V okolí se táhnou lesy a vrcholky pohoří Sredna Gora až do nadmořské výšky 1600 m. Je to ideální oblast pro pěší turistiku a cykloturistiku. Objevíte tu mnoho značených turistických tras. Koprivštica je také rájem pro milovníky koní. Mnoho místních farmářů nabízí turistům projížďky na koních.

Koprivštica
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku