Jste zde

Domů » Kiten

Kiten

Kiten, Bulharsko

Mírné klima, nedotčená příroda a azurově modré moře, to všechno okouzluje mnoho turistů, kteří se rádi do bulharského města Kiten vracejí. Městečko se nachází na jihovýchodě Bulharska u pobřeží Černého moře, asi 55 km od Burgasu a 5 km od letoviska Primorsko. Bylo založeno v roce 1931 bulharskými uprchlíky z Řecka a dalšími imigranty z okolních vesnic.

Nejprve bylo rybářskou vesnicí, ze které se po roce 1970 stalo atraktivní centrum pro mnoho turistů. V současné době je Kiten prosperující a moderní letovisko s mnoha soukromými prázdninovými domy, luxusními hotely, restauracemi, bary, diskotékami, zábavním parkem, vodními skluzavkami a sportovními hřišti.

Historie tohoto krásného místa na bulharském pobřeží je však mnohem starší. Jeho název je velmi starý a pochází z doby před 14. stoletím, dříve než Bulharsko ovládla Osmanská říše. Na špičce poloostrova byl postaven hrad zvaný Urdowiza. Legenda praví, že se ve městě narodila velmi krásná dívka se jménem Stanka. Byla tak krásná, že když jí jednoho dne uviděl osmanský sultán na koni, díky její kráse osvobodil zdejší obyvatele od daní.

Turistická sezóna tu začíná v květnu a končí v říjnu. Obě místní pláže jsou romantické, jak severní Atliman tak i jižní Karaach, které od sebe odděluje poloostrov s ​​mystickým názvem Urdowiza.
Několik plážových restaurací, snack bary a diskotéky každodenně nabízejí zábavu ve dne v noci. V okolí městečka panují také dobré podmínky pro vodní sporty a jachting. Zajímavá kombinace moře a hor činí z Kitenu atraktivní a oblíbené místo dovolené pro tisíce turistů z celé Evropy!

Kiten, Bulharsko
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku