Jste zde

Domů » Pláže

Kavarna, 1.část

Vápencové skály mysu Čirakman

Město Kavarna u pobřeží Černého moře se nachází ve východní části Dunajské roviny. Místo, které má jedinečný přírodní potenciál, tvoří ideální základ pro rozvoj cestovního ruchu a ekoturistiky - od rodinné dovolené v pohodlí tradičních selských stavení v obcích Balgarevo, Kamen Bryag nebo Topola, až po zážitkový turismus - pozorování, fotografování, a poznávání kulturního a historického dědictví.

Město leží 64 km severně od letoviska Varna, žije zde asi 12 tisíc obyvatel. Obec se nachází 2 km od moře, tři kilometry jižně od centra města leží pláž a obydlené oblasti. Ty jsou postavené jako aréna, která se otevírá směrem na jih do malé zátoky s umělou písečnou pláží. Západní strana zálivu je lemována 110 metrů vysokými vápencovými skálami mysu Čirakman, který se nachází přímo u přístavu. Kromě pláže ke koupání se v zálivu nachází také malý jachetní přístav a rybářská základna.

Kavarna je jedním ze starověkých měst ležících na pobřeží Černého moře. Současné město bylo postaveno na místě, kde se původně nacházelo staré thrácké osídlení. V 5. století př.n.l. založili řečtí přistěhovalci kolonii Bizone. Výběžek na náhorní plošině Čirakman se při katastrofálním zemětřesení v první polovině 1. století př.n.l. zřítil a větší část města byla ponořena do moře.

Během Římské říše bylo město znovu postaveno pod stejným jménem a velmi brzy začalo opět vzkvétat. V 7. století bylo zničeno slovanskými a protobulharskými kmeny, které obývaly mys Čirakman a na jeho místě byla založena osada Karvuna, jež byla ve středověku proslulým městem.

Bulharsko na Facebooku