Jste zde

Domů » Ubytování

Kamčija

Bulharské letovisko Kamčija s pláží

Území kolem ústí řeky Kamčije (asi 30 km jižně od letoviska Varna a 500 km východně odhlavního města Sofie) je jedním z nejkrásnějších míst na bulharském pobřeží Černého moře. Z velké části se zde dosud nerušeně rozprostírá kilometry dlouhá pláž, a sice od severní Paleci až po Černija Nos na jihu u vesnice Škorpilovci.

Dnešní přímořské letovisko bylo vybudováno po obou stranách ústí řeky a dělí se na části Sever a Jih. Řeka je vlastně tvořena dvěma malými řekami - Luda Kamčija a Goljama Kamčija, které vytékají z východní části Balkánského pohoří. Na své cestě se řeka vine pralesovitým územím Longoza, kde roste více než 40 druhů stromů, mnoho vzácných keřů, kapradiny, rákosí anebo žluté lilie.

Někteří turisté označují tuto oblast rovnou za pozemský ráj a podle jiných je prostě jen báječná. Podobnou geologickou stavbu mají také ústí řek Ropotamo, Diavolska Reka a Veleka - písečné duny, půda je porostlá divokou vegetací v široké a tiché říční deltě. Dříve byla řeka pojmenována Panissos a staří Slované ji nazývali Titša. Její současný název je kumánského původu.

Na levém břehu si Římané postavili pevnost Erite, Lipované (potomci ruských pravoslavných osadníků z delty Dunaje) se usadili po obou stranách řeky. Dnes je celý areál je zapsán na Seznam chráněných přírodních oblastí UNESCO. Má délku 40 km (přes prales Longoza až po ústí řeky) a v některých místech bývá až 5 km široký. Bažinaté lesy jsou tady obývány zvěří srnčí i jelení, vyskytují se tu mořští jestřábi a orli, prasata divoká i divoké kočky.

V přímořských letoviscích byly postaveny hotely, a příznivé ceny jsou i ve všech třech místních kempech. Dobré je i ubytování v soukromí v okolních vesničkách. Veškeré podrobnější informace si můžete zjistit v místních informačních centrech.

Kromě velkých restaurací, jako jsou např. Kamčijska Lilia, Kamčijska Srešta anebo Hambarite, kde vaří přímo znamenitě, a kde bývá i zajímavý doprovodný zábavní program, je zde všude mnoho malých restaurací s rybími specialitami. V četných stáncích a obchodech si můžeme sami nakoupit co je potřeba, zejména pak ovoce a zeleninu.

Lázně Škorpilovci se nalézají hned vedle stejnojmenné vesnice ve směru na jih k mysu Belijat Nos. Dva kempy, Izgrev a Horizont, se nacházejí přímo u vody. Hostům jsou k dispozici restaurace a malé hospůdky jak ve vesnici, tak i v kempech. Pěšky pohodlně dojdete ke skalnímu výběžku Černija Nos, kde rostou staré dubové lesy, a kde vyvěrají chladivé vodní prameny.

Ještě kousek dál na jih se rozprostírá široká zátoka, kde si můžete u místní studny dopřát malou přestávku na odpočinek a podívat se na skalnatý výběžek Belijat Nos a na překrásné bílé vápencové skály. Severně od Kamčiji leží vesnice Bliznaci ​​(cca 5 km od pobřeží), jihozápadním směrem dojdete do vesnic Staro Orjachovo a Novo Orjachovo. I tam objevíte mnoho mnoho možností k ubytování a k jídlu.

Místo

Ústí řeky Kamčija do moře 43° 1' 21.6012" N, 27° 53' 20.49" E

Komentáře

Dobrý den všem tady, zdravím z Bulharska, z městečka Carevo na jihu, provozuji rodinný penzion těsně u moře, pokud plánujete dovolenou na rok 2015, bude vás i víc a nebo jste 2 i 3 rodiny či parta přátel nebo kamarádů, ráda vás uvidím a ubytuji. Moře teplé, čisté a klidné, hlavně v průběhu června-července-srpna. Carevo má všechno, co je potřeba mít po ruce, spoustu obchodů, banka, pošta, bankomat i menší supermarket, kde je skutečně levně. Pokud budete mít chviličku, koukněte se i na můj web: http://snezanka.webnode.cz/. Přeji příjemný konec roku 2014 a krásnou sezónu 2015. Sněžanka. Mluvím česky :-)
Location

Bulharsko na Facebooku