Jste zde

Domů » Burgas

Historie a zajímavosti Burgasu, 2. část

Burgas - katedrála Cyrila a Metoděje
Autor: ztephen

Busta Adama Mickiewicze, polského básníka a revolucionáře, připomíná jeho pobyt ve městě v roce 1950. V místním amfiteátru se pod širým nebem v letních měsících konají různá operní představení a koncerty. Setkávají se tady také rockoví a popoví umělci.

Hned pod nádherným parkem se rozprostírá pláž, kam ulehčují přístup krásné kamenné schody. Z restaurace "Casino" se nabízí překrásný výhled na celý záliv. Písek na pláži obsahuje velký podíl magnetitu a je tedy z tohoto důvodu v některých místech trochu tmavší, zejména na severní pláži před obytnou čtvrtí Isgref v blízkosti solivarů.

Katedrála Cyrila a Metoděje stojí na stejnojmenném náměstí v centru města. Krásné nástěnné malby a bohaté ikonostasy rozhodně stojí za to vidět. Etnografické muzeum za katedrálou sídlí v budově z roku 1883, která je sama o sobě kulturní památkou. Může se pochlubit bohatou sbírkou lidových krojů z regionu a maskami "kukeri“.

To jsou pozůstatky dávných rituálů plodnosti, které se zde uchovávají dodnes. V muzeu si můžete prohlédnout i běžné předměty z různých epoch, vybavení pro zvláštní rituály, ručně tkané látky a textilie a navazovaná ozdobná lemování z této oblasti. Videofilmy informují návštěvníky o regionálních etnografických a historických zvláštnostech.

V přírodovědném muzeu zase vystavují četné exponáty zobrazující geologické podmínky v tomto bulharském regionu i ve světě. Zájemci se tu mohou blíže seznámit s místní flórou a faunou, je tady k vidění více než 1200 exponátů hmyzu a plazů a více než 140 druhů ryb.

Obzvláště zajímavé jsou rostlinné druhy z hor Strandža, z nichž mnohé jsou zákonem chráněné a některé jsou dokonce ohroženy vyhynutím.

Městská opera dnes působí v nové budově, činoherní divadlo "Adriana Budevska" a filharmonie mají také k dispozici své vlastní prostory. Ke kulturním zvláštnostem města patří i místní loutkové divadlo.

Burgas je městem koncertů a festivalů. Každý rok se zde na konci dubna konají slavnostní dny německé a rakouské klasické hudby, v květnu se pořádá Mezinárodní soutěž dětských pěveckých sborů. V květnu a v červnu se zde zase setkávají mezinárodní divadla malých forem na festivalu "Divadlo v kufru".

Na počest slavného dirigenta Emila Čakarova, který pocházel právě z Burgasu, se zde koná v červnu a v červenci třítýdenní festival klasické hudby. V srpnu si zase ve městě "změří" své síly účastníci Mezinárodního folklorního festivalu.

Ve stejném měsíci láká týden "Umění pro děti“ velké i malé návštěvníky do Mořského parku. "Burgas a moře" je název hudební soutěže, při níž se představují bulharští umělci s novými písněmi a svými interpretacemi na toto téma. Mezinárodní taneční soutěž se koná každoročně v prosinci.

Geografie: 

Místo

Divadlo v Burgasu 42° 29' 54.5388" N, 27° 28' 57.1692" E
Location

Bulharsko na Facebooku