Jste zde

Domů » Burgas

Historie a zajímavosti Burgasu, 1. část

Archeologické muzeum v Burgasu

Historie

Kořeny osídlení dnešního města Burgas v Bulharsku sahají až do časů pozdně římské osady Deultum, kterou založil císař Vespasianus jako vojenskou kolonii pro veterány. Později dostala označení Develt (později poblíž města vznikla i vesnice s názvem Debelt).

Součástí města byly i vesničky Kastricion, Skafida a Rosokastron. Později tu bylo zřízeno tzv. Aqua Kalidae s ozdravovnou a léčebné lázně na místech, kde vyvěraly prameny minerální vody.

Celá oblast byla kdysi obývána thráckými kmeny. Ve středověku tady stávala i malá pevnost s názvem Pirgos, která sloužila pravděpodobně jako pozorovatelna.

V 17. století se ustálila poloha města na dnešních místech a město se začalo nazývat Achelo-Burgas. Po osvobození z tureckého područí tu bylo napočítáno 2950 obyvatel a město dostalo pojmenování Burgas.

Od té doby se začal počet obyvatel postupně zvyšovat. Začal vzkvétat průmysl a obchod a město se stalo skutečným centrem na jižním pobřeží Černého moře s výborným přístavem.

V roce 1903 bylo město připojeno k bulharské železniční síti. Vznikaly zde nové průmyslové podniky a směrem do vnitrozemí se začalo rozvíjet zemědělství. Výroba soli a železa překročila potřeby státu a tyto komodity se začaly vyvážet. S rozvojem naftařského průmyslu a výstavbou rafinérií ropy došlo ke zvýšenému přílivu pracovníků.

Zajímavosti

Muzeum historie bylo založeno v roce 1925 sdružením archeologů. Dnes má muzeum ve svých expozicích v oddělení "Archeologie" bohaté sbírky nálezů z bývalých kolonií u Černého moře. Můžete si tu prohlédnout četné keramické nádoby, mince a šperky z doby antiky, náhrobní desky s vyobrazeními thráckých jezdců, nástroje a zařízení či makety prastarých osad.

Jiné oddělení muzea se věnuje nedávné historii a představuje návštěvníkům dokumentárním způsobem život a dílo slavných osobností 18. a 19. století a také osvícenců, kteří pocházeli z této oblasti, a to ještě dříve, než ovlivnili historii svého města.

Místní umělecká galerie byla založena v roce 1945. Představuje zájemcům v různých prostorách díla bulharských malířů i zahraničních umělců. Vysloveně pozoruhodná je opravdu neobyčejně bohatá sbírka ikon.

Odpočinek a relaxaci najdete určitě v Mořském parku, který se táhne po vysokém břehu nad pláží v délce několika kilometrů. Je to oblíbené místo místních obyvatel, a to v každém ročním období. Roste tu více než 100 poměrně vzácných druhů stromů, pěstěné zelené plochy a aleje lákají k procházkám.

Na jaře a na podzim se zde pravidelně pořádá mezinárodní výstava květin "Flora", a to je i jeden z důvodů, proč místní obyvatelé tento park někdy nazývají i "Mořskou zahradou".

Geografie: 

Místo

Mořská zahrada, Burgas 42° 30' 4.4136" N, 27° 28' 55.7688" E
Location

Bulharsko na Facebooku