Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Gabrovo

Město Gabrovo (390 m n. m.) se nachází na břehu řeky Jantra, 220 km severovýchodně od Sofie a 270 km jihozápadně od bulharského letoviska Varna. Žije zde kolem 60 tisíc obyvatel.

Ve městě můžete navštívit mnoho historických zajímavostí. Například městské muzeum historie, nacházející se v Dečkovově domě, Národní muzeum vzdělání, Galerii výtvarného umění Hristo Cokeva nebo Dům humoru a satiry. Dále třeba Bajův most, postavený Koliu Fichetem v roce 1855, pomník Račo Kovača, legendárního zakladatele města, a také planetárium nebo zoologickou zahradu.

Zdejší klima má velmi dobrý vliv na léčení plicních chorob. Vede odtud i pravidelné autobusové spojení do okolních turistických oblastí, např. horské rekreační středisko Uzana je vzdálené jen 22 km. Přírodní park Gradište nad Gabrovem, ležící pod borovým lesem, je skutečně nádherným místem pro pěší turistiku a výlety.

Gabrovský Balkán nabízí jedinečnou kombinaci neuvěřitelných přírodních krás a rozmanitost přírody, bohaté kulturní dědictví a pohostinnost místních obyvatel. V regionu jsou četné vodopády a pozoruhodné skalní útvary. Jsou tu také udržované horolezecké vyhlídkové trasy na vrcholky Botev (2376 m, nejvyšší vrchol v pohoří Stara Planina) a Triglav (2276 m).

Bulharsko - vrcholek Botev
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku