Jste zde

Domů » Varna

Dovolená ve Varně, 1. část

Bulharské město Varna

Pokud se vydáte lodí podél částečně klidného, osamělého a přírodního jižního pobřeží Černého moře, doplujete k Varně.

Již zdálky na vás bude "svítit" zlatě zbarvená pláž a silueta třetího největšího města Bulharska, které je postavené na několika terasách, jako v amfiteátru.

Varna je stará již 2500 let, přesto je to moderní město díky moři a cestovnímu ruchu. Pulsující přístavní město je velmi čisté a zelené, centrum města hlavně díky všudypřítomným kaštanovým stromům, atmosféra města je tak velmi příjemná.

Pro návštěvníky jsou tady k shlédnutí mořské zahrady, největší na Balkáně, a také delfinárium. Vedle hlavního města Sofie je Varna druhým městem s největším počtem muzeí a kostelů, najdete tu důkazy o celé historii Bulharska.

Více než 20 % obyvatel města tvoří studenti, což lze pozorovat především na nočním životě. Hlavní promenáda, nacházející se hned u písečné pláže ve Varně, je v noci plná mladých lidí a všechny kluby jsou obvykle zaplněné až ke dveřím. Tyto párty rozhodně stojí za návštěvu a trvají až do svítání.

Varna není jen světoznámé letovisko, je to také město starobylé kultury a živých tradic, a také centrum kulturních akcí a zábavy s mezinárodním puncem. Každé léto (červen - červenec) se zde koná hudební festival, při kterém se téměř denně konají znamenité koncerty, operní a baletní představení z celého světa.

Hlavním místem pro tato představení jakož i pro další kulturní skvosty je festivalový komplex v parku Morska gradina (Mořská zahrada). Procházka po této zahradě, největším parku ve městě a jednom z nejkrásnějších na Balkánském poloostrově, stojí opravdu za to.

Při procházce parkem budete moci poznat více než 50 různých stromů a exoticky působících keřů. Procházku můžete dokonce spojit s návštěvou sousedního delfinária.

Již staří Římané byli nadšeni okolím dnešní Varny. Nejprve ji pojmenovali Odesos, což znamená "Město na vodě" a ve 2. století zde otevřeli obrovské termální lázně.

Termální lázně fungovaly do 4. století a byly obloženy cennými mramorovými podlahami. I dnes jsou zde k vidění zbytky systému kanálů, vodních nádrží a mnohé místnosti a haly, z nichž některé dosahují impozantní výšky, tvoří působivou kulisu a ukazují nádhernou kulturu starých Římanů.

Dnes je ve Varně mnoho moderních hotelů, které pokračují v tradici lázní formou wellness a zkrášlovacích studií a nabízejí bohaté sportovní a fitness programy.

Geografie: 

Místo

Morska gradina, Varna 43° 12' 41.8428" N, 27° 56' 20.958" E
Location

Bulharsko na Facebooku