Jste zde

Domů » Sozopol

Dovolená v Sozopolu

Část města Sozopol

Sozopol je malé městečko asi 35 km jižně od letoviska Burgas. Místo se nachází na skalnatém pobřeží a má dvě krásné písečné pláže. Krásnou přírodu si jistě vychutnáte při procházce z jednoho konce poloostrova na druhý.

Severním směrem je vidět ostrov "Sveti Ivan", který je dostupný člunem nebo lodí a je to ideální místo pro celodenní výlet. Stojí na něm světelný maják a ruiny středověkého kláštera. Na ostrově také objevíte mnoho chráněných živočišných a rostlinných druhů.

Východním směrem se nachází promenáda s výhledem na nové město. Úzké, strmé uličky a velkolepé domy dávají městu romantickou atmosféru. Sozopol je nazývaný "Městem spásy" díky svým zátokám, které jsou chráněné před větrem a které se rozkládají po obou stranách poloostrova.

Dějiny

První zmínky o osídlení města pocházejí ze 14. století př.n.l. ale město samotné bylo založeno v roce 609 př.n.l. řeckými námořníky a pojmenováno podle boha Apollóna "Apollonia Pontika" ("Pontus" znamená Černé moře).

Hospodářský rozkvět zaznamenalo toto řecké městečko díky rybářství, nalezištím soli, zpracování kovu a dřeva a dalších přírodních surovin z blízko ležících hor a pláží. Bohatství mu dalo přízvisko "Apollonia Magna" (Velká Apollonia).

Kostely

Město je známé také velkým počtem kostelů. Nejstarší kostel, který je otevřen dodnes, je kostel "Sveti Georgi" (Svatý Georgi), který byl postaven v roce 1828 na místě, kde dříve stála raně křesťanská bazilika. Oltář je z mramoru a pochází z roku 330.

Ve Starém městě jsou 2 "boží domy" na počest Svaté Mariny, ochranné patronky města. 18. červenec, který je ortodoxní církví proklamován jako Den Svatých, je zároveň i svátkem tohoto města.

Umění

Nejstarší město na pobřeží Černého moře je centrem malířů, hudebníků, herců a architektů. Svěží mořský vzduch, měkké světlo a jemné zvuky vln inspirovaly spoustu umělců k tvorbě.

Každoroční festival "Apollonia", který pravidelně navštěvuje mnoho lidí, probíhá již více než 20 let. Na tyto slavnostní dny jsou zváni bulharští i zahraniční umělci a turisté si při nich mohou vychutnat různé koncerty a divadelní představení.

Sport

Na pobřeží Černého moře si můžete vyzkoušet různé sportovní a volnočasové nabídky. V zátokách Sveti Stefan, Raiski zaliv a Pametnika na vodolazite je to třeba potápění, k dispozici jsou veškeré potřeby, od obleků po dýchací přístroje, masky a šnorchly.

Pokud si chcete zarybařit, dobrá místa k rybaření lehce poznáte. Pokud jsou v zátoce místní rybáři, přidejte se k nim. Je zde i možnost rybaření na otevřeném moři, můžete si půjčit motorový člun a chytat makrely, platýze a jiné ryby.

V oblasti jsou dobré podmínky i pro windsurfing. V místní zátoce se konají každoročně závody ve windsurfingu, dobré podmínky jsou v okolí kempů Černomorec, Gradina a Zlatnata ribka.

Rezervace

Jen několik km jižně od Sozopolu se nachází další kempy, jako například Smokinia. V jeho blízkosti je přírodní rezervace "Piasachna lilia" (Písečná lilie), jediné místo v celém Bulharsku, kde můžete tuto krásnou květinu spatřit ve svém přirozeném prostředí.

Díky této rezervaci je v okolí zakázáno stavět velké hotely a tak se tato oblast dosud nestala masovým turistickým místem.

Místo

Sozopol 42° 25' 2.1396" N, 27° 41' 48.7356" E
Location

Bulharsko na Facebooku