Jste zde

Domů » Nesebar

Dovolená v Nesebaru, 1. část

Část bulharského města Nesebar

Na malém skalnatém poloostrově na západním pobřeží Černého moře se nachází městečko Nesebar. S historií dlouhou přes 9000 let patří k nejstarším městům v Evropě a zároveň k nejoblíbenějším turistickým destinacím v Bulharsku.

Letovisko leží asi 90 kilometrů jižně od města Varna a přibližně 25 kilometrů severně od města Burgas. Směrem na sever se pak rozkládají Zlaté písky. Jen několik kilometrů směrem na jih se nachází také velmi pěkné městečko Pomorie.

Městečko je tvořeno starou a novou částí, které jsou odděleny asi 400 metrů širokou pevninskou šíjí. Uprostřed této úžiny se nachází starý větrný mlýn, který je vyhledávanou turistickou atraktivitou.

Staré město je postaveno na poloostrově, čnícím do moře a je stále zachováno v typickém stylu starých rybářských vesnic ze starých časů.

Dnešní Staré město bylo osídleno Thráky již ve 2. století př.n.l., kdy se město jmenovalo Mesambria. Stopy po přítomnosti Thráků, Byzantinců a Osmanů jsou zde k vidění na každém kroku. Celé Staré město je jedním velkým muzeem pod širým nebem a je památkově chráněno.

Městem proudí každoročně milióny turistů a tomu odpovídá i místní infrastruktura. Na každém rohu najdete obchody se suvenýry, restaurace, butiky a další obchody. Kvůli úzkým uličkám ale nesmějí turisté do historického centra vjet autem. To je možné odstavit na velkých parkovištích mimo centrum.

Poloostrov je s pevninou, kde je postaveno nové město, propojen dlouhým ostrohem. Největší počet nejznámějších staveb se tady datuje od 11. až do 14. století a téměř všechny z nich jsou kostely, vybudované v tzv. "malebném" stylu.

Některé z těchto kostelů patří k vůbec nejlépe dochovaným na celém Balkáně. Nejstarší z nich je kostel Sveti Ioan Krastitel (10. – 11. století).

Dnes získaly staré části města znovu svou původní romantickou atmosféru. Úzké, kamenem dlážděné cesty a dvoupodlažní domy s dřevěnou konstrukcí v horních patrech. Většina domů má balkony, které se v úzkých ulicích téměř dotýkají.

Nessebar - jeden z kostelů
Geografie: 

Místo

Nesebar 42° 39' 31.2588" N, 27° 43' 54.0408" E
Location

Bulharsko na Facebooku