Jste zde

Domů » Burgas

Dovolená v Burgasu, 1. část

Letovisko Burgas s přibližně 230 tisíci obyvateli se nachází asi 390 km východně od hlavního města Sofie. Po Varně (asi 130 km severně) je druhým největším městem na pobřeží Černého moře a současně i čtvrtým největším městem Bulharska (po Sofii, Plovdivu a Varně).

Město se rozkládá na poloostrově v nejzápadnější části Burgaského zálivu, který se tady hluboko zařezává do pevniny. Vzhledem k nízkém břehu se tu vytvořila tři jezera: Atanasovsko, Burgasko a Mandrensko Esero, které obklopují město.

Zdejší klima s mírnými zimami a dlouhým slunečným létem je příznivé pro odpočinek. Na místních plážích se nachází typický tmavě černý písek, který má zvláštní léčebné účinky.

Ve městě narazíte na mnoho hotelů různých cenových kategorií, levnější ubytování se dá sehnat v mnoha malých soukromých penzionech, které jsou rozesety po celém městě. V blízkosti města jsou také dva velké kempy.

Hotely mají většinou své vlastní restaurace a ve večerních hodinách v nich zní také hudba. Ale i ve městě je samozřejmě mnoho restaurací, které nabízejí speciality nejen bulharské, ale i italské nebo čínské kuchyně.

Skromnější turisté se mohou také dobře najíst v samoobslužných restauracích a v menších stravovacích zařízeních. Stánků je po celém městě plno a jsou i na pláži, takže se tady vůbec nemusíte obávat nějakého nedostatku občerstvovacích možností.

Pokud jste ubytováni v apartmánu a chcete si sami vařit, najdete v místních tržnicích dostatek nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny a i v obchodech s potravinami je bohatá nabídka.

Historie a památky

Město je nástupcem malého římského osídlení Deultum, které bylo vojenskou kolonií. Osada byla přejmenována na Develt, proto je současný název obce Debelt. Prvními obyvately byli Thrákové.

Ve středověku byla postavena tvrz Pirgos, která byla pravděpodobně používána jako strážní věž. Teprve v 17. století získalo město dnešní název. Zpočátku bylo město nazýváno Ahelo Burgas, a po osvobození z osmanského područí již jen zkráceně.

Místní historické muzeum má bohatou sbírku artefaktů z antických kolonií podél pobřeží Černého moře. Pořádají se zde také výstavy, které představují nové dějiny a fotografie známých osobností z doby obrození.

Atraktivními pamětihodnostmi pro turisty jsou určitě katedrála sv. Cyrila a Metoděje s freskami a dřevěným oltářem, arménský kostel, katolická katedrála, kostel Panny Marie anebo kostel svatého Ivana Rilskiho.

Doprava

Místní letiště má terminál pro vnitrostátní a mezinárodní lety. Dá se výhodně využít každodenního leteckého spojení do Sofie, let trvá asi 40 minut.

Geografie: 

Místo

Burgas 42° 30' 17.2368" N, 27° 27' 45.522" E
Location

Bulharsko na Facebooku