Jste zde

Domů » Carevo

Carevo

Město Carevo leží v malém zálivu, asi 75 km jižně od letoviska Burgas a 7 km severně od Achtopolu. Rozkládá se na dvou malých poloostrovech a má tři krásné pláže. Rybářské městečko (asi 6000 obyvatel) bylo kdysi řeckou kolonií na pobřeží Černého moře. Staré město se nachází na jižním poloostrově a je směsicí starého stavebního slohu s úzkými kamennými uličkami a nově vybudovanými moderními rodinnými hotely.

Podle historických pramenů bylo město založeno bulharskými uprchlíky, kteří utekli před Turky z vesnice Bosilkovo v pohoří Aytos.
Pod tímto jménem bylo nové místo zmiňováno ještě ve 12. století. Poté se začalo nazývat Vasiliko a teprve ve 20. století získalo jméno Carevo. Několik let se také jmenovalo Mičurin, podle ruského šlechtitele.

Město bylo známé pro rybolov a stavbu lodí, která byla výhodná díky snadné dostupnosti dřeva, které lidé získávali z pohoří Strandža. Přístav zajišťoval spojení s dalšími přístavy v Egejském a Středozemním moři. Díky těmto podmínkám a úspěšnému rozvoji se město stalo kulturním střediskem tohoto území. V 19. století zde byla dokonce otevřena řecká škola.

V roce 1913, po připojení města k Bulharsku, se odsud odstěhovali Řekové a na jejich místo přišli Bulhaři.
Město bylo v roce 1968 vyhlášeno přímořským letoviskem. Kromě tří pláží se zde nacházejí také dva zajímavé kempy - Balgarka a Nestinarka.

Geografie: 

Bulharsko na Facebooku