Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Bulharská vína, 3. část

Bulharská vinice

Vína z oblasti hornothráckých údolních rovin:

Hornothrácká údolní rovina představuje tu vůbec nejjižnější vinařskou oblast v Bulharsku. Její název je odvozen od dávných domorodých obyvatel, kteří osídlili tamní oblasti již před tisíci lety - Thráků. Jedná se o nejsevernější část historického území Thrákie. Geograficky je tato nížina ohraničena několika pohořími, na severu to jsou hory Balkánu a jejich podhůří Sredna Gora, na jihu pak Rodopy.

Klima panuje na této planině spíše mírné a pravidelně tady během celého období růstu vinné révy prší. Toto území je také chráněno svou specifickou zeměpisnou polohou před silnými severními větry. Celkově je tedy zdejší klima velice vhodné pro pěstování a produkci opravdu kvalitních vín.

Zvláště známé jsou jemné červené a chuťově vytříbené vinné odrůdy jako Cabernet Sauvignon nebo Mavrud. Ale pěstují se tu skoro všechny odrůdy červených vín, včetně Merlotu, červeného Misketu a Pamidu.

Ale pochopitelně nejen bohatá produkce vín láká návštěvníky do bulharské hornothrácké roviny. Města jako jsou Burgas, Plovdiv anebo Stara Zagora činí z tohoto pestrého jižního regionu univerzální a oblíbenou turistickou destinaci.

Vína z údolí Struma:

Region Struma v jihozápadní části Bulharska je geograficky menší než ostatní vinařské oblasti v zemi. Ovšem i zde se pěstují, díky vhodnému středomořskému podnebí, opravdu výjimečné odrůdy velice kvalitních vín. Převládají tady horká a suchá léta a deštivé, spíše mírné zimy. To je důvodem typické a výborné individuální chuti vín z Balkánu.

Víno z údolí Struma se vyznačuje především silnou a plnou chutí. Znalci vín také oceňují ono typické horké jižní aroma se skvěle vyváženým celkovým dojmem. Mezi opravdovými znalci se těší znamenité pověsti především vína "Široké Melnické révy", jedné ze zdejších původních odrůd. Stárnutím se toto víno neustále zlepšuje a má zvláštní exotický a lahodný buket. Navíc se zde pěstují ještě odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot.

Také z historického hlediska toho má údolí Struma hodně co nabídnout. Zájemci se mohou při návštěvě vinařské oblasti doslova ponořit i do bohaté historie tohoto bulharského regionu. Řeka Struma zde v pradávných dobách tvořila hranici mezi královstvími Makedonie a Thrákie. Celá oblast byla opakovaně dějištěm ozbrojených konfliktů, takže kromě znamenitých vín se tu můžete seznámit i s historií Bulharska.

Místo

Struma 41° 32' 7.638" N, 23° 14' 23.8452" E
Location

Bulharsko na Facebooku