Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Bulharská vína, 1. část

Láhve bulharského vína

Spolu se Španělskem, Francií, Německem, Itálií a Řeckem patří Bulharsko k těm vůbec nejdůležitějších oblastem pěstování vína v Evropě. Bulharská vína již dávno nejsou jen nějakým tajemstvím, známým pouze znalcům. Dnes si jich mohou užít i amatérští gurmáni, kteří zde mohou očekávat skutečně velice dobré a chuťově vytříbené regionální odrůdy.

Historie

Již 6000 let se tady lisovala šťáva z hroznů vinné révy, což dokázali archeologové svými nálezy z oblasti dnešního Bulharska. Thrákové, kteří se zde usadili, byli zkušenými vinaři a udělali z výroby vína kult. Dokonce i dnes je mnoho zdejších lidových festivalů hluboce zakořeněno ve staré vinařské kultuře.

Jedním z příkladů je vinařský svátek Trifon Zarezan (Den Svatého Trifona), který se každoročně oslavuje 14. února, kdy se v místních vinicích rituálně ořezávají vinné keře a jsou potírány vodou, popelem a vínem. Nato se vydají ke "králi", kterým je nejlepší místní vinař, a ten se musí ještě s někým opít, aby tak "požehnal" letošní úrodě.

Jedním z důvodů mezinárodního úspěchu bulharských vín je bezpochyby jedinečná zeměpisná poloha země Bulharsko, na půli cesty mezi Evropou a Asií. Bývají tady totiž chladné zimy, horká a suchá léta a teplý podzim. V kombinaci úrodné půdy a příznivého podnebí v zemi jsou vytvořeny téměř ideální podmínky pro vysoce výnosná a kvalitní révová vína. A to se pochopitelně projevuje také v chuti!

Regiony

Vína z Dunajské roviny:

Bulharská rovina se rozkládá mezi balkánskými horami na jihu a řekou Dunaj na severu. Toto území je asi 500 km dlouhé, 20 až 120 km široké a je tu umístěno asi 30% všech vinic Bulharska. Za kvalitu zdejšího vína je odpovědné především mírné kontinentální klima.

Porostům vinné révy se tu velmi dobře daří a vinaři tak dosahují i velmi dobrých výnosů. Geografická poloha s horkými a suchými léty a s dostatkem slunečního svitu skvěle vyhovují různým odrůdám vinné révy. Při dostatečném počtu slunečných dnů se samozřejmě rodí také znamenitá réva.

V této oblasti se především produkují suchá bílá vína, čerstvá ovocná červená vína a přírodní šumivá vína. Všechna se vyrábějí klasickými metodami, a odpovídají samozřejmě vysokým standardům kvality, což je pro bulharská vína naprosto samozřejmé.

Z červených odrůd jsou známá zejména Cabernet Sauvignon, Merlot, Pamid a Gamza, které jsou tu hojně pěstovány. Z odrůd bílých vín se v údolí kolem Dunaje daří zejména druhům Chardonnay, Aligoté a Muškátu Ottonel.

Ale nejen kvůli vínu si tato rovina kolem Dunaje zaslouží vaší pozornost. Takový, nepochybně velice zajímavý, výlet po oblasti vína lze snadno kombinovat s výletem do měst Varna, Pleven, Vidin či Dobrič.

Místo

Město Pleven 43° 24' 28.386" N, 24° 37' 12.4896" E
Location

Bulharsko na Facebooku