Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Bansko a zimní dovolená

Bansko se nachází zhruba 160 km jižně od hlavního města Sofie a leží v jedné z úchvatných horských oblastí Bulharska. Toto staré město leží se svými stoupajícími uličkami a malebnými domy v nadmořské výšce 936 m, na úpatí pohoří Pirin. Okolní přírodní park Parangalica byl zařazen do Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

Toto útulné turistické středisko je vhodné pro všechny věkové kategorie milovníků zimní dovolené a je obklopeno pohořím Pirin, Rila a Rodopy. V Bansku jsou dlouhé zimy a krátká léta, ale teploty v lednu jsou jen těsně pod bodem mrazu. Dostačující sněhové srážky jsou zárukou vaší skvělé zimní dovolené.

Při pohledu k vrcholkům místních hor si asi budete myslet, že jste se snad ocitli v Alpách. Je zde několik sjezdovek a lyžařských tras pro lyžaře všech úrovní zdatnosti. Lyžařská škola nabízí kurzy jak alpského lyžování, tak i lyžování na běžkách, a to jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

Samozřejmostí je obvyklá bohatá nabídka pronájmu velmi kvalitního lyžařského vybavení. Speciální lyžařský balíček zahrnuje lyžařské kurzy, skipas, půjčování lyží a výstroje a také cestu autobusem na sjezdovky.

Bansko je, stejně jako další lyžařská střediska, vybaveno také moderní službou horských záchranářů, zajišťujících vaši bezpečnost po celý den.

Toto okouzlující malé městečko vám může nabídnout opravdu dobrý výběr ubytování ve dvou- a tříhvězdičkové kategorii hotelů a v nedávné době tu otevřeli i zcela nový čtyřhvězdičkový hotel.

Jak Bansko tak i sousední vesnice Dobrinište nabízejí příležitosti k ubytování v některém z mnoha soukromých rodinných penzionů, kdy si můžete vybrat mezi ubytováním ve starém, historickém nebo v novém, moderním zařízení.

V každém případě se dá počítat s tím, že se vám tu dostane velmi dobrých služeb, i místní nabídka stravování je tady pochopitelně velice rozmanitá a přizpůsobená všem chutím a přáním každého cestovatele.

Lyžařská oblast se rozprostírá v nadmořské výšce od 900 do 2.900 m a je rozdělen do 4 lyžařských areálů. Celková délka tratí je asi 20 km, v rozmezí náročnosti od zelené až po černou. Rozsáhlá infrastruktura vleků a lanovek umožňuje snadný přístup ke všem sjezdovkám.

Nemůže snad ani být nic lepšího, než se seznámit také s bulharskými tradicemi a zvyky a strávit svou zimní dovolenou při après-ski v útulných hospůdkách. Hostům se doporučují ochutnat místní jídla s takovými exotickými jmény jako "kapama", "čomiek", "sudšuk" nebo "banski starez", samozřejmě spojené s pořádnou ochutnávkou vysoce ceněného bulharského vína.

Geografie: 

Místo

Městečko Bansko 41° 50' 25.4148" N, 23° 29' 10.6764" E
Location

Bulharsko na Facebooku