Jste zde

Domů » Albena

Albena

Albena, Bulharsko

Albena je "hotelové město" na bulharském pobřeží Černého moře, ležící asi 30 kilometrů severně od města Varna. Letovisko bylo pojmenováno podle dívčí literární postavy bulharského spisovatele Jordana Jowkowa a je dodnes považováno za nákladný projekt cestovního ruchu ze socialistické éry. Sídlo bylo koncipováno jako velký trojúhelník složený z ulic, vedoucí ke kopcovité oblasti zalesněného pohoří Balata.

Provoz byl zahájen v srpnu 1969, kdy bylo otevřeno devět hotelů a čtyři restaurace. Dnes je zde hotelů několik desítek s tisíci lůžky, stejně jako mnoho restaurací a obchodů, včetně bazarů. Pláž je dlouhá 7 kilometrů, s velmi jemným pískem. Turistické centrum tvoří pátá nejvyšší budova v Bulharsku, hotel Dobrudja.

Bulharské středisko se může pochlubit vynikající a silnou turistickou infrastrukturou a bohatou nabídkou rekreačních a sportovních aktivit. Z důvodu stále se zvyšujícího počtu zahraničních návštěvníků se tu také dodržují v případě potřeby i přísné ekologické zásady, které jsou důležité pro kvalitní dovolenou.
Turistická sezóna zde trvá od května do října, vrchol sezóny je od července do poloviny srpna. V zimních měsících je Albena liduprázdná.

Albena, Bulharsko
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku