Jste zde

Domů » Achtopol

Achtopol

Achtopol je téměř nejjižnější částí bulharského pobřeží u Černého moře. Nachází se asi 85 km od města Burgas a jen několik km od hranic s Tureckem. Městečko leží na úpatí pohoří Strandja na skalnatém poloostrově. Nedaleko se nachází ústí jedné z největších řek v Bulharsku – řeky Veleka.
O tomto místě se dokonce říká, že slunečných dní je tady více než všech dní v roce.

V tomto rybářském letovisku poznáte mnoho z bulharské kultury a historie. Útulné restaurace s rybími specialitami a chutnými pokrmy nabízejí národní i evropskou kuchyni, bary s exotickými koktejly a četná zábavní zařízení jsou zárukou toho, že se tu budete cítit velmi příjemně.

Prázdninové letovisko leží na skalnatém poloostrově, na úpatí bulharského národního parku. Teploty vzduchu a vody jsou zde vyšší než je bulharský průměr. Achtopol je výborné místo pro odpočinek a dovolenou s 2 km dlouhou, širokou písečnou pláží. K ubytování se nabízí poměrně výhodné hotely a penziony ideální pro celé rodiny.

Místo bylo vybudováno na místě starověkého thráckého osídlení. V 6. století př.n.l. bylo podmaněno Římany a pojmenováno jako Perontikus. Později postavili Byzantinci na místě zničeného sídliště novou osadu a pojmenovali ji Ahtenbolu.

Ačkoli bylo město v průběhu staletí několikrát dobyto a zničeno, má stále své místo a bohatou historií. Zachovala se část městských hradeb, kašna s obrazem thráckého jezdce, kostel Nanebevstoupení (postavený v roce 1776) anebo klášter Svatý Yani.

Geografie: 

Bulharsko na Facebooku